Ciências da Vida / Life Sciences
Permanent URI for this community
Browse
Browsing Ciências da Vida / Life Sciences by Sustainable Development Goals (SDG) "04:Educação de Qualidade"
Now showing 1 - 10 of 118
Results Per Page
Sort Options
- Alimentação : promoção da saúdePublication . Carapeto, Cristina; Parente, Ana Maria; Trindade, Ana JoséA relação da alimentação saudável com a prevenção da saúde; a evolução da alimentação portuguesa ao longo dos tempos; os principais erros alimentares; o álcool na alimentação. Participação da professora Maria Daniel Vaz de Almeida, da Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto e o dr. Vítor Barros, nutricionista.
- Alimentação : rotulagem e publicidade dos produtos alimentaresPublication . Carapeto, Cristina; Parente, Ana Maria; Trindade, Ana JoséRotulagem de produtos alimentares: rótulo alimentar / rótulo nutricional. Publicidade de produtos alimentares: a publicidade e a saúde, a publicidade dirigida a crianças e a adultos. Participação de Maria Daniel Vaz de Almeida e Pedro Graça, nutricionistas, da Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto.
- Alimentação em ambiente escolarPublication . Moura, Ana Pinto de; Manso, Nina Vigon; Luís, S.; Barroso, I.No âmbito do curso de Mestrado em Ciências do Consumo Alimentar (MCCA)/DCeT, decorreu uma peça sobre "alimentação em ambiente escolar", com a participação da responsável do projeto refeições escolares da junta de freguesia do Restelo, da responsável do HACCP/Componente Apoio Família Pré-Escolar do Município de Santarém e da Vereadora da Câmara Municipal de Santarém com emissão na RTP2 (minutos: 0:00-19:01)
- Alimentação: alimentação de idosos e adolescentesPublication . Carapeto, Cristina; Trindade, Ana José; Parente, Ana MariaA alimentação dos idosos: principais problemas e como corrigi-los. A alimentação dos adolescentes e sua relação com a saúde no presente e no futuro. Participação dos nutricionistas Cláudia Ramos e Pedro Moreira, da Faculdade de Ciências da Nutrição da Universidade do Porto.
- O ambiente já não está na moda?Publication . Universidade Aberta
- Analysis of scientific production aligned with the food and nutrition security strategy of Portuguese-Speaking African Institutions: a systematic scoping reviewPublication . Miquitaio, Augusto Mário; Crisp, Alex Harley; Zuliani, Daniela Queiroz; Moura, Ana Pinto de; Oliveira, Maria Rita Marques deThis systematic scoping review aimed to map and characterize the scientific production of researchers from Portuguese-speaking African institutions that align with the Food and Nutrition Security Strategy of the Community of Portuguese-Speaking Countries. The literature search was conducted using six electronic databases (PubMed, EMBASE, Virtual Health Library, Scientific Electronic Library Online, Scopus, and Web of Science), with no restrictions on the year of publication nor language. Through the search strategy, 10,061 records were identified, of which 502 documents and 654 researchers were selected by Food and Nutrition Security specialists along three axes: 1) Policy governance; 2) Access to food; 3) Availability of food. Institutional researchers from Mozambique (66.9%), Guinea-Bissau (15.9%), and Angola (11.4%) presented the most publications and international collaborations. Researchers from Cape Verde, Sao Tome and Principe, and Equatorial Guinea institutions added only 5.8% of the total production. A greater number of publications (61%) was related to axis two of the Food and Nutrition Security Strategy of the Community of Portuguese-Speaking Countries. The most studied themes were sustainable development, child malnutrition, and agricultural production for the first, second, and third axis, respectively. In general, scientific publications have shown limitations in their approaches due to the challenge imposed by the complexity of the food system. However, there has been a quantitative evolution in publications in the last decade, with a greater participation of researchers from Portuguese-speaking African institutions.
- Assessing the relation between career satisfaction in psychiatry with lifelong learning and scientific activityPublication . Afonso, Pedro; Ramos, Maria do Rosário; Saraiva, Sérgio; Moreira, Cátia Alves; Figueira, Maria LuísaLifelong learning (LLL) is an essential feature for the doctor to keep clinically updated and has been described as an indicator of competence and professionalism. The aim of this study was to evaluate the association between career satisfaction in psychiatry, lifelong learning, and commitment in scientific activities, taking into account other personal and professional effects. The survey was sent to 453 national psychiatrists and 190 surveys (41.9%) were completed online and validated. The Jefferson Scale of Physician Lifelong Learning (JSPLL) was used to assess the level of LLL for each doctor. The results of the analysis of JSPLL showed that participants more satisfied with their career have greater motivation and invest more in the LLL. Furthermore, participants who were more satisfied with their career had a higher percentage of scientific activity in the last year. Multiple linear regression with these two effects in the model revealed a positive association between career satisfaction in psychiatry, LLL and the publication of scientific papers, leading to the main conclusion that satisfaction with a career in psychiatry has a significant correlation with LLL and with involvement in scientific activities.
- A célula: organização IPublication . Nicolau, Paula BacelarRecurso em formato vídeo para apoio a aprendizagem de conteúdos das ciências biológicas: "Organização celular I".
- A célula: organização IIPublication . Nicolau, Paula BacelarRecurso em formato vídeo para apoio a aprendizagem de conteúdos das ciências biológicas: “A Célula: Organização II”.
- Ciência e método científico: parte 1Publication . Nicolau, Paula BacelarRecurso em formato vídeo para apoio a aprendizagem de conteúdos das ciências biológicas: “Ciência e Método Científico: parte 1”.