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Gazzinelli, Maria Flávia

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  • Social representations of feeding people with diabetes mellitus
    Publication . Amorim, Maria Marta Amancio; Ramos, Natália; Gazzinelli, Maria Flávia
    The aim of this study was to analyze the social representations of the diets 34 patients of the Brazilian public primary care service diagnosed with type 2 diabetes with DM2, according to how they represent their identity. Free association of words was used with responses to questions to survey social representations of food. Representations of identity were adopted from a previous study with the same participants. Normal participants eat healthily, eat little, eat greens and vegetables, avoid sweets, have positive attitudes, and maintain healthy eating habits and regular blood glucose levels. Participants who accept having the disease do not eat a lot, do not eat everything, avoid sweets, have an attitude of acceptance, and maintain inadequate eating habits and uncontrolled blood glucose. Participants with difficulties do not eat everything, do not eat a lot, do not follow the diet and eat vegetables and fruits, and have negative attitudes and altered blood glucose.
  • Alimentação na visão das pessoas com Diabetes Mellitus: contributo das representações sociais
    Publication . Amorim, Maria Marta Amancio; Ramos, Natália; Gazzinelli, Maria Flávia
    Objetivo: Identificar as representações sociais sobre a alimentação de pessoas com Diabetes Mellitus tipo 2 - DM2. Método: Os usuários com DM2 de uma Unidade Básica de Saúde (n = 34) de Belo Horizonte, Brasil, sugeriram 5 palavras, com justificativa da mais importante, após a questão indutora: Quando se fala em alimentação do diabético, o que vem à sua mente? Os discursos foram gravados, transcritos, categorizados e interpretados pela análise do conteúdo e teoria da representação social. Resultados: Alguns entrevistados indicaram que a pessoa com DM2 deve comer de forma saudável. Outros se apoiaram na qualidade da alimentação, representando-a como “comer legumes e frutas”, e “evitar os doces”. Há ainda aqueles cujo discurso se pautou no comer pouco, preocupando-se com as quantidades de alimentos ingeridas. Existem aqueles que representaram a alimentação como não comer muito, focando na frequencia da alimentação, pois consideram que fracionar a alimentação em muitas refeições não é adequado. Outros focaram o seu discurso na ingestão seletiva de alimentos, especificamente aqueles que não fazem mal ao organismo. Por fim, outros, consideraram que a alimentação não implica seguir uma dieta específica. Conclusão: Diferentes discursos abordando normas dietéticas podem ser encontrados na sociedade, deixando a pessoa com DM2 diante de dúvida dos alimentos que pode ou não comer.
  • Social representations and food practices of people with Diabetes Mellitus Type 2
    Publication . Amorim, Maria Marta Amancio; Souza, Alessandra Hugo; Ramos, Natália; Gazzinelli, Maria Flávia
    Type 2 diabetes mellitus (DM2) is a chronic disease characterized by inadequate insulin levels resulting in hyperglycemia. Due to the requirement of constant glycemic control, chronicity and lack of cure, the person with DM2 remains linked to the health system for decades and needs continuous attention focused on the integral care provided by family health, actions to promote, monitor and prevent complications of DM2. The complexity of caring for people with DM2 requires an interdisciplinary approach with health professionals open to dialogue and willing to plan consultations and interventions appropriate to the specific needs of people with DM2 focused on self-care and glycemic control actions. One of the ways to deepen the knowledge of the subjective view of the person with DM 2 is to seek their social representations. Social representation is the mental construction of reality, which enables the understanding and organization of the world, as well as guides the behavior of people. The purpose of this study is to present studies that address the social representations of people with type 2 diabetes in relation to disease and diet to understand the health education actions of this disease.
  • Representação identitária dos usuários com diabetes mellitus da atenção primária
    Publication . Amorim, Maria Marta Amancio; Ramos, Natália; Gazzinelli, Maria Flávia
    As pessoas com diabetes mellitus tipo 2 (DM2) ao descobrirem a doença experimentam rupturas na identidade e nos comportamentos. Uma das formas de se aprofundar o conhecimento da visão subjetiva da pessoa com DM 2 é buscar suas representações identitárias, fenômeno dinâmico composto pelas representações de si-mesmo e representações intergrupo. Investigar a construção das representações identitárias dos usuários com DM2 da atenção primária à saúde e sua relação com as ações de autocuidado requeridas. Utilizou-se a associação livre de palavras, solicitando aos usuários com diabetes melittus tipo 2 de uma unidade básica de saúde (n=34) que sugerissem uma palavra ou expressão, com justificativa, após a questão indutora: quando se fala em eu sou diabético, o que vem à sua mente? Os discursos foram gravados, transcritos, categorizados e interpretados pela técnica da análise do conteúdo temático-categorial e as teorias da representação social e identidade social. As interações mediadas pelos processos identitários – comparação social, atribuição social e categorização no grupo estudado, proporcionaram a construção social das representações identitárias “normal”, “aceitar a doença”, “ser inconformado”, “ter dificuldades” dos participantes com DM2. Os profissionais da saúde devem compreender o contexto permeado pelo sentido subjetivo das pessoas com DM2 alterado pela doença, além do ponto de vista biomédico.
  • Social representations of feeding people with type-2 diabetes mellitus
    Publication . Amorim, Maria Marta Amancio; Ramos, Natália; Gazzinelli, Maria Flávia
    The aim of this study was to analyze the social representations of the diets 34 patients of the Brazilian public primary care service diagnosed with type- 2 diabetes mellitus, according to how they represent their identity. Free association of words was used with responses to questions to survey social representations of food. Representations of identity were adopted from a previous study with the same participants. Normal participants eat healthily, eat little, eat greens and vegetables, avoid sweets, have positive attitudes, and maintain healthy eating habits and regular blood glucose levels. Participants who accept having the disease do not eat a lot, do not eat everything, avoid sweets, have an attitude of acceptance, and maintain inadequate eating habits and uncontrolled blood glucose. Participants with difficulties do not eat everything, do not eat a lot, do not follow the diet and eat vegetables and fruits, and have negative attitudes and altered blood glucose.
  • Identity representations of people with diabetes
    Publication . Ramos, Natália; Brito, Maria José; Gazzinelli, Maria Flávia
    In this study, we aimed to investigate the construction of identity representations by primary health care patients with type 2 diabetes mellitus and their relationship to the required self-care actions. A free word association technique required clients from a basic health unit (N = 34) to suggest a word or expression and justify it in response to the question, “When talking about being a diabetic, what comes to your mind?” We performed, transcribed, and categorized the recordings, then interpreted them according to thematic content analysis, social representation, and social identity theories. Intentions mediated by identity processes—social comparison, social attribution, and categorization within the studied group—and also by objectification and anchoring, provided the following social constructions: normal, accepting of the disease, feeling unaccepting, and experiencing difficulties. The disease might alter patients’ identity representation within a context permeated by individuals’ subjective sense.
  • Representações sociais das pessoas com diabetes mellitus: implicações no controle glicêmico
    Publication . Amorim, Maria Marta Amancio; Ramos, Natália; Gazzinelli, Maria Flávia
    Pesquisas qualitativas envolvendo a relação entre representações sociais da alimentação, identidade e controle glicêmico não foram encontradas na literatura científica sobre o assunto. O objetivo desse estudo é analisar as representações sociais da alimentação das pessoas com diabetes mellitus tipo 2 (DM2) conforme representam a sua identidade e suas implicações no controle glicêmico. Participaram 34 usuários com DM2 de uma unidade básica de saúde de Belo Horizonte, Brasil. Utilizou-se a associação livre de palavras com justificativas de questões para identificar as representações sociais da identidade e da alimentação. As categorias das representações identitárias foram obtidas de um estudo anterior realizado com os mesmos participantes: aqueles que se consideram “normais”; os que aceitam a doença; os inconformados e os que levam a vida com dificuldades. As categorias das representações sociais da alimentação são: comer saudável, comer verduras e frutas, comer pouco, evitar doces, não comer de tudo, não comer muito e não seguir a dieta. É necessário desenvolver estudos que aumentem o conhecimento sobre as dificuldades e as necessidades das pessoas com diabetes e que promovam o seu envolvimento e o autocuidado.
  • Intervenção educativa na Diabetes Mellitus
    Publication . Amorim, Maria Marta Amancio; Ramos, Natália; Bento, Isabel Cristina; Gazzinelli, Maria Flávia
    O objetivo do estudo foi propor um modelo de intervenção educativa pautado na mudança comportamental, que dialogue com as representações sociais para 34 utentes com diabetes mellitus tipo 2 da atenção primária à saúde de Belo Horizonte/Brasil. Coletaram-se os dados sócio-demográficos, clínicos e antropométricos e, através de entrevistas semi-estruturadas, fez-se um levantamento das opiniões dos participantes em relação à identidade e à alimentação. Os discursos foram categorizados e analisados pela análise de conteúdo. Para ilustrar o modelo proposto da abordagem no processo de acção em saúde, utilizou-se o estudo de caso. Esse modelo inclui, na fase motivacional, a intenção, como um processo decisório pelo qual um indivíduo poderá adotar uma ação preventiva, e as representações sociais apreendidas dos participantes sobre os resultados esperados e a perceção de risco. Na fase volitiva, incluiu-se a resolução de problemas. As representações sociais levantadas e a autoeficácia influenciam a construção cognitiva dos planos de acção.
  • Identity representations of people
    Publication . Amorim, Maria Marta Amancio; Ramos, Natália; Brito, Maria José; Gazzinelli, Maria Flávia
    In this study, we aimed to investigate the construction of identity representations by primary health care patients with type 2 diabetes mellitus and their relationship to the required self-care actions. A free word association technique required clients from a basic health unit (N = 34) to suggest a word or expression and justify it in response to the question, “When talking about being a diabetic, what comes to your mind?” We performed, transcribed, and categorized the recordings, then interpreted them according to thematic content analysis, social representation, and social identity theories. Intentions mediated by identity processes—social comparison, social attribution, and categorization within the studied group—and also by objectification and anchoring, provided the following social constructions: normal, accepting of the disease, feeling unaccepting, and experiencing difficulties. The disease might alter patients’ identity representation within a context permeated by individuals’ subjective sense.