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- 4º Relatório de Progresso (Julho 2020 a março 2021): projeto COOPERMINHOPublication . Cunha, Luís Miguel; Moura, Ana Pinto de; Fonseca, Susana Caldas; Rocha, Célia; Sousa, Pedro Manuel Rodrigues deEnquanto membro integrado do GreenUPorto, colaborou em estudo técnico de consultoria para a Câmara Municipal de Vila Nova de Cerveira, relativo à valorização da região do Rio Minho por parte dos consumidores nacionais, tendo participado no seguinte relatório: 4º Relatório de Progresso (Julho 2020 a março 2021).
- Conceptualization of rice with low glycemic index: perspectives from the major european consumersPublication . Cabral, Diva; Fonseca, Susana Caldas; Moura, Ana Pinto de; Oliveira, Jorge; Cunha, Luís MiguelRice and cereal consumption has become a concern for consumers due to usually high glycaemic indexes (GI), which is a critical issue for a balanced and healthy diet. Therefore, the development of new products with low GI is an important target of the industry, particularly in countries with high consumption. This study assesses consumers’ perceptions about “rice” and “rice with low GI” and evaluates the effect of consumers’ rice consumption profiles through the application of a free word association technique in a structured self-administered electronic questionnaire with 256 Portuguese consumers (the European market with the highest per capita consumption of rice by far). The frequency of rice consumption was evaluated, and the consumption profile was determined through a hierarchical cluster analysis, with 9% identified as daily consumers. The response words were categorized by the triangulation technique, and the association between the word categories and dimensions, sociodemographic characteristics, and consumption profile were determined. Respondents most frequently associated “rice” with rice dishes, its sensory attributes, and nutrition, highlighting the satisfaction of nutritional and hedonic needs. Consumers revealed positive expectations in relation to the functionality of “rice with low GI”. The consumers’ rice consumption profiles, sex, age, and educational levels influenced their perception towards “rice“ and “rice with low GI”. This study provides important insights for the industry to develop a consumer-oriented, low GI rice product.
- 3º Relatório de Progresso (Julho 2019 a junho 2020): projeto COOPERMINHOPublication . Cunha, Luís Miguel; Moura, Ana Pinto de; Fonseca, Susana Caldas; Manso, Nina Vigon; Rocha, CéliaEnquanto membro integrado do GreenUPorto, colaborou em estudo técnico de consultoria para a Câmara Municipal de Vila Nova de Cerveira, relativo à valorização da região do Rio Minho por parte dos consumidores nacionais, tendo participado no seguinte relatório: 3º Relatório de Progresso (Julho 2019 a junho 2020).
- 2º Relatório de Progresso (Janeiro a junho 2019): projeto COOPERMINHOPublication . Cunha, Luís Miguel; Moura, Ana Pinto de; Fonseca, Susana Caldas; Manso, Nina Vigon; Rocha, CéliaEnquanto membro integrado do GreenUPorto, colaborou em estudo técnico de consultoria para a Câmara Municipal de Vila Nova de Cerveira, relativo à valorização da região do Rio Minho por parte dos consumidores nacionais, tendo participado no seguinte relatório: 2º Relatório de Progresso (Janeiro a junho 2019).
- 1º Relatório de Progresso (Setembro a Dezembro, 2018): projeto COOPERMINHOPublication . Cunha, Luís Miguel; Moura, Ana Pinto de; Fonseca, Susana Caldas; Manso, Nina Vigon; Rocha, CéliaEnquanto membro integrado do GreenUPorto, colaborou em estudo técnico de consultoria para a Câmara Municipal de Vila Nova de Cerveira, relativo à valorização de produtos da pesca do rio Minho por parte dos consumidores nacionais, tendo participado na feitura do seguinte relatório: 1º Relatório de Progresso (setembro a dezembro, 2018)