Browsing by Author "Franchini, Bela"
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- Body composition, nutritional intake and perception of food influence on sports practice among futsal athletes: an exploratory studyPublication . Zambujo, Sílvia; Franchini, Bela; Moura, Ana Pinto deFutsal is considered as a high intensity sport which puts high demands on individual physical performance. This study aims to assess body composition and nutritional intake of senior male futsal athletes and assess their perception regarding the diet influence on performance, as it is well-known that diet plays an important role in the sports performance.
- Body composition, nutritional intake assessment, and perceptions about diet for health and performance: an exploratory study for senior futsal playersPublication . Brum, Sílvia Zambujo; Franchini, Bela; Moura, Ana Pinto deThis study aims to assess the body composition and nutritional intake of senior male futsal players from the II Futsal Division—Azores Series and explore their individual viewpoints regarding the benefits and barriers of healthy eating and performance. Two groups were identified: those who only completed the sociodemographic questionnaire and the anthropometric data (Group 1, n = 48), and those who additionally had their food intake assessed using three 24-h dietary recalls and were interviewed (Group 2, n = 20). Although most of the players have a healthy body composition, those from Group 2 had a significantly higher Body Mass Index, showing that they are under “pre-obesity”, and have a higher percentage of body fat compared to the players from Group 1. Findings from the nutritional intake assessment revealed that players from Group 2 met dietary recommendations for protein, but not for energy and carbohydrate, and they slightly exceeded recommendations for fat. Findings from the interviews revealed that most of these players reported low levels of satisfaction with their sport performance, explained by their deviation from a healthy eating practice in their daily lives. They recognized the need to alter their diets, identifying food items that should be taken and avoided.
- Impacto da educação alimentar em crianças do ensino pré-escolar: o caso dos jardins de infância do agrupamento de escolas de AlcochetePublication . Ribeiro, A.; Moura, Ana Pinto de; Franchini, BelaAs crianças são vulneráveis à envolvente que as rodeia, sendo facilmente seduzidas por alimentos de elevada densidade energética. Pretende-se avaliar o efeito de um programa de educação alimentar sobre o conhecimento de crianças a frequentar o ensino pré escolar, bem como averiguar a influência desse conhecimento nos seus hábitos alimentares.Da totalidade da amostra (n=117) 74% das crianças apresentou peso normal, 14% sobrecarga ponderal, 10% obesidade e 2% baixo peso. No estudo, com a duração de 5 meses, foram elaborados dois questionários, um sobre conhecimentos relativos a conceitos básicos de alimentação e nutrição, dirigido às crianças, e um outro que visava caracterizar os hábitos alimentares das crianças, utilizando um recordatório das 24 horas anteriores, preenchido pelos encarregados de educação. Ambos os questionários foram aplicados, antes e depois da realização de sessões de educação alimentar. Avaliou-se o estado estado ponderal das crianças antes da realização das sessões de educação alimentar.No primeiro momento de avaliação, ao nível dos conhecimentos não ocorreram diferenças significativas entre as crianças dos dois grupos, obtendo-se uma média global de 5,9±1,7 valores, numa escala de 0 a 10. No segundo momento, verificou-se uma diferença significativa quer ao nível do conhecimento dos dois grupos quer ao nível da variação de conhecimento entre cada um dos grupos.