Publication
Valorisation of menu labelling at fast food restaurants: exploring consumer perceptions
datacite.subject.sdg | 12:Produção e Consumo Sustentáveis | pt_PT |
dc.contributor.author | Cunha, Luís Miguel | |
dc.contributor.author | Moura, Ana Pinto de | |
dc.contributor.author | Lima, Rui Costa | |
dc.contributor.author | Frias, Ana | |
dc.date.accessioned | 2023-07-24T09:53:15Z | |
dc.date.available | 2023-07-24T09:53:15Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.description.abstract | The present study aimed to investigate Portuguese consumers’ interest for the provision of nutrition information at fast food restaurants and reactions to alternative presentations of this information. Four focus groups, with 5 to 8 consumers, were conducted in which participants were asked to look at three mock fast food restaurant menus that varied with respect to whether calorie information was provided and whether small portions and salads were available. Participants also discussed about fast food perceptions and attitudes, and fast food meal criteria decisions as well as the influence of nutrition information available at fast food restaurants on consumer meal decisions. Generally, participants were not interested on nutrition information when they eat at fast food restaurants, because eating at fast food restaurants continues to be mainly associated with taste, pleasure and convenience. Except for women with lower education, some participants were very critical regarding healthy menu identification, putting into question the regular menus without nutrition information. Some participants did not think they would do the calculations required to use the information on number of calories in each serving in order to report their estimation of daily energy requirements. Men, compared to women, were more aware of the possible ways in which fast food restaurants could provide point of purchase nutrition information. | pt_PT |
dc.description.abstract | Pretendeu-se investigar o interesse do consumidor português sobre a presença de informação nutricional no espaço de venda de restaurantes fast food, bem como avaliar as reações dos consumidores a diferentes formas de informação nutricional. A técnica de recolha de informação utilizada foi o focus group. Realizaram-se quatro grupos, sendo cada grupo constituído por 5 a 8 participantes. Os participantes foram convidados a observar três listas de menus de fast food fictícios, os quais se diferenciavam entre si pela presença de calorias nos diferentes itens e pela presença de alternativas de menor tamanho, bem como de saladas. As percepções e as atitudes dos participantes em relação ao segmento fast food, critérios de escolha da refeição, bem como a influência da informação nutricional presente no espaço de venda do restaurante fast food quando da escolha da refeição foram igualmente discutidas. De um modo geral, os participantes não demonstraram interesse na disponibilização de informação nutricional no espaço do restaurante fast food, associando sabor, prazer e conveniência às refeições aí realizadas. Com exceção das mulheres sem formação superior, alguns participantes foram críticos em relação ao destaque dado ao menu saudável, pondo em questão o valor nutricional dos menus que não contemplam esta informação. Alguns participantes questionaram a utilidade da informação calórica, presente nos menus, na quantificação das necessidades energéticas diárias. Verificou-se que os homens, em comparação com as mulheres, eram mais conhecedores das diferentes fontes de informação nutricional presentes em restaurantes fast food. | pt_PT |
dc.description.sponsorship | This work was financially supported by Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal, through: “Programa Plurianual de Unidades de I&D/Laboratórios Associados” given to REQUIMTE. | pt_PT |
dc.description.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | pt_PT |
dc.identifier.citation | Cunha, L. M., de Moura, A. P., Lima, R. C., & Frias, A. (2011). Valorisation of menu labelling at fast food restaurants: exploring consumer perceptions. Brazilian Journal of Food Technology, Preprint Series 7, 55-64 | pt_PT |
dc.identifier.doi | 10.4260/bjft201114e000107 | pt_PT |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10400.2/14575 | |
dc.language.iso | eng | pt_PT |
dc.peerreviewed | yes | pt_PT |
dc.publisher | Instituto de Tecnologia de Alimentos - ITAL | pt_PT |
dc.subject | Consumer choice | pt_PT |
dc.subject | Foodservice | pt_PT |
dc.subject | Qualitative research | pt_PT |
dc.subject | Nutrition information | pt_PT |
dc.subject | Critérios de escolha | pt_PT |
dc.subject | Serviço de alimentação | pt_PT |
dc.subject | Pesquisa qualitativa | pt_PT |
dc.subject | Informação nutricional | pt_PT |
dc.title | Valorisation of menu labelling at fast food restaurants: exploring consumer perceptions | pt_PT |
dc.title.alternative | Importância da presença de informação nutricional no cardápio de restaurantes fast food: explorando as percepções do consumidor | pt_PT |
dc.type | journal article | |
dspace.entity.type | Publication | |
oaire.citation.title | Brazilian Journal of Food Technology | pt_PT |
person.familyName | Cunha | |
person.familyName | Moura | |
person.givenName | Luís Miguel | |
person.givenName | Ana Pinto de | |
person.identifier | R-000-0Z4 | |
person.identifier.ciencia-id | EE1F-27E6-C356 | |
person.identifier.orcid | 0000-0003-3536-4712 | |
person.identifier.orcid | 0000-0001-9197-8183 | |
person.identifier.rid | D-6395-2013 | |
person.identifier.scopus-author-id | 51161546800 | |
rcaap.rights | restrictedAccess | pt_PT |
rcaap.type | article | pt_PT |
relation.isAuthorOfPublication | 373ffc01-22ea-4dc1-99d4-2107f71b24a6 | |
relation.isAuthorOfPublication | b1210435-fc7f-46ac-a4e7-d12dec22a394 | |
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery | b1210435-fc7f-46ac-a4e7-d12dec22a394 |