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Authors
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Abstract(s)
A indústria cervejeira é responsável por gerar grandes quantidades de resíduos
sólidos. A sua reutilização promove um dos princípios da economia circular, deitando por
terra o modelo económico linear. Razões como a dependência dos combustíveis fósseis, as
políticas económicas e ambientais e o crescimento demográfico incrementam a
necessidade da adoção de procedimentos económicos e ambientalmente sustentáveis.
A reutilização tem como desafio criar uma cadeia de valor para estes resíduos, que
apesar das suas elevadas potencialidades, por vezes são negligenciados, pouco valorizados,
e descartados em aterros.
O principal objetivo desta dissertação consiste no desenvolvimento empírico, no
que respeita à valorização dos subprodutos da cerveja, com vista a um processo rentável e
ambientalmente sustentável.
Numa primeira fase apresenta uma revisão do processo de fabrico da cerveja e suas
matérias-primas, assim como a identificação e caracterização dos principais resíduos
sólidos, nomeadamente, dreche (bagaço de malte), trub (resíduos de lúpulo) e levedura
excedente.
Numa segunda fase do documento, estão apresentadas as potenciais aplicações
para valorização destes subprodutos. A título de exemplo, uma aplicação pode ter como
destino a alimentação humana, uma vez que alguns destes subprodutos podem ser
consumidos diretamente ou ser submetidos a tratamentos de forma a incrementar maior
tempo de prateleira. Podemos encontrar estes subprodutos em forma de bolachas,
suplementos, entre outros, ou utilizá-los para a extração de antioxidantes, proteínas, ou
até mesmo de óleos essenciais. Na alimentação animal estes subprodutos podem ser
misturados até 40% com outras farinhas, em forma de pellets ou farelo e utilizado na
alimentação quer de ruminantes, como de galinhas, porcos e peixes. Existem estudos a
comprovar que esta mistura melhora a qualidade da carne e a qualidade do leite, no caso
dos ruminantes. Estes subprodutos também podem ser usados para a produção de energia
através da libertação de calor ou através da fermentação anaeróbica. O calor ou o biogás
produzido, poderão ser utilizados na produção de energia elétrica, sendo uma alternativa
amiga do ambiente. Atualmente, a tecnologia de polímeros está a crescer. O ácido lático
tem sido procurado para a produção do ácido polilático. Começam a surgir estudos para a
utilização da dreche também na construção civil. Na construção de tijolos, foi possível
verificar que este resíduo incrementa resistência mecânica e porosidade ao material. A
compostagem dos terrenos com os subprodutos da cerveja, também se apresenta como
uma mais-valia na fertilização dos terrenos agrícolas. Por último, temos a produção de
carvão ativado, onde apenas pode ser usada a dreche. Esta, submetida a um processo de
pirólise e ativação, dá origem a um excelente elemento filtrante, tanto para líquidos como
para gases.
Apesar destas inúmeras possibilidades de reaproveitamento, todas com o seu valor
e interesse, cabe ao produtor adequar o melhor método à sua realidade. A Autoridade
Europeia para a Segurança dos Alimentos (EFSA) alerta para a importância de uma escolha
ponderada, pois estas medidas, muitas vezes, carecem de investimentos, cujo retorno
económico poderá tardar.
Por fim, numa terceira parte e através de uma pesquisa exploratória, foi possível
apurar que grande parte dos produtores de cerveja portugueses entrevistados reutilizam
os seus subprodutos para ração animal ou para compostagem. Apesar da consciência de
que estas práticas sustentáveis podem reverter como fortes estratégias de marketing junto
do consumidor final, certo é que também não estão acessíveis outras formas de
valorização, quer seja pelas quantidades produzidas, por dificuldades de
acondicionamento destes resíduos, ou por questões económicas. Já em relação aos
consumidores de cerveja, mediante ao recurso de um inquérito por questionário, foi
possível apurar que parte destes estão sensíveis a estas questões da sustentabilidade e
estão dispostos a assumir até 5% do valor unitário por uma cerveja ambientalmente
sustentável.
The brewing industry generates a substantial amount of solid waste. Its reuse promotes one of the circular economy concepts, overthrowing the linear economic model. Dependence on fossil fuels, environmental and economic policies, and population growth all enhance the demand for more cost-effective and environmentally sustainable procedures. The difficulty and challenge of reuse is to establish a value chain for these wastes, which are frequently neglected, devalued, and disposed in landfills despite their enormous potential. The main purpose of this dissertation is to pursue empirical research beer byproduct appreciation in order to develop a profitable and environmentally sustainable procedure. It begins with a review of the beer manufacturing process and raw materials, followed by the identification and characterization of the main solid residues, such as dreche, trub, and residual yeast. In the second part of this thesis, potential uses for recovering these byproducts are discussed. Among the examples discussed, human food, may be consumed directly or be subjected to treatments to improve shelf life. We can find these by-products in the form of cookies and supplements, among others, or use them for the extraction of antioxidants, proteins, and even essential oils. These by-products can be mixed up to 40% with other flours in animal feed, in the form of pellets or bran, to feed ruminants, chickens, pigs, and fish. According to studies, this mixture improves the quality of the meat and, in the case of ruminants, the quality of the milk. These byproducts can also be used to produce energy by releasing heat or anaerobic fermentation. The heat or biogas produced can be used to generate energy, providing an environmentally friendly solution. Polymer technology is currently growing, and lactic acid has been sought after to produce polylactic acid. Studies began to emerge in the sense of using the dreche in civil construction as well. It was possible to demonstrate that this residue increases mechanical resistance and porosity in bricks. Composting land with beer by-products, is also beneficial in fertilizing agricultural land. Finally, we have the production of activated carbon, which can only be used dry. It undergoes pyrolysis and activation, resulting in an excellent filtering element for both liquids and gases. Despite of the numerous reuse possibilities, each with their own value and interest, it is up to the producer to adapt the best way to his own circumstance. The European Food Safety Authority (EFSA) emphasizes the necessity of making an informed decision, as these measures frequently lack investments, resulting in a delayed economic return. Finally, an exploratory study in a third section confirmed that the majority of the Portuguese beer manufacturers interviewed reuse their by-products for animal feed or composting. Despite the awareness that these sustainable activities can be turned into effective marketing strategies for the final consumer, it is certain that other types of recovery are also unavailable, either due to the amounts produced, challenges in packaging these wastes, or economic reasons. Using a questionnaire survey, it was possible to ascertain that a percentage of beer consumers are sensitive to these sustainability issues and are willing to assume up to 5% of the unit value for an environmentally sustainable beer.
The brewing industry generates a substantial amount of solid waste. Its reuse promotes one of the circular economy concepts, overthrowing the linear economic model. Dependence on fossil fuels, environmental and economic policies, and population growth all enhance the demand for more cost-effective and environmentally sustainable procedures. The difficulty and challenge of reuse is to establish a value chain for these wastes, which are frequently neglected, devalued, and disposed in landfills despite their enormous potential. The main purpose of this dissertation is to pursue empirical research beer byproduct appreciation in order to develop a profitable and environmentally sustainable procedure. It begins with a review of the beer manufacturing process and raw materials, followed by the identification and characterization of the main solid residues, such as dreche, trub, and residual yeast. In the second part of this thesis, potential uses for recovering these byproducts are discussed. Among the examples discussed, human food, may be consumed directly or be subjected to treatments to improve shelf life. We can find these by-products in the form of cookies and supplements, among others, or use them for the extraction of antioxidants, proteins, and even essential oils. These by-products can be mixed up to 40% with other flours in animal feed, in the form of pellets or bran, to feed ruminants, chickens, pigs, and fish. According to studies, this mixture improves the quality of the meat and, in the case of ruminants, the quality of the milk. These byproducts can also be used to produce energy by releasing heat or anaerobic fermentation. The heat or biogas produced can be used to generate energy, providing an environmentally friendly solution. Polymer technology is currently growing, and lactic acid has been sought after to produce polylactic acid. Studies began to emerge in the sense of using the dreche in civil construction as well. It was possible to demonstrate that this residue increases mechanical resistance and porosity in bricks. Composting land with beer by-products, is also beneficial in fertilizing agricultural land. Finally, we have the production of activated carbon, which can only be used dry. It undergoes pyrolysis and activation, resulting in an excellent filtering element for both liquids and gases. Despite of the numerous reuse possibilities, each with their own value and interest, it is up to the producer to adapt the best way to his own circumstance. The European Food Safety Authority (EFSA) emphasizes the necessity of making an informed decision, as these measures frequently lack investments, resulting in a delayed economic return. Finally, an exploratory study in a third section confirmed that the majority of the Portuguese beer manufacturers interviewed reuse their by-products for animal feed or composting. Despite the awareness that these sustainable activities can be turned into effective marketing strategies for the final consumer, it is certain that other types of recovery are also unavailable, either due to the amounts produced, challenges in packaging these wastes, or economic reasons. Using a questionnaire survey, it was possible to ascertain that a percentage of beer consumers are sensitive to these sustainability issues and are willing to assume up to 5% of the unit value for an environmentally sustainable beer.
Description
Keywords
Sustentabilidade Cerveja Economia circular Subprodutos Valorização dos subprodutos Dreche (bagaço de malte) Trub (resíduos de lúpulo) Levedura Levedura excedente Beer Sustainability Circular economy By-products Appreciation of byproducts Dreche Trub Yeast Surplus yeast
Citation
Pestana, Sandra dos Santos - Sustentabilidade económica e ambiental dos subprodutos da cerveja [Em linha]. [S.l.]: [s.n.], 2022. 131 p.