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Authors
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Abstract(s)
O presente estudo tem como objetivo avaliar os fatores sociais, económicos, ambientais e
institucionais que influenciam o desenvolvimento rural nos distritos produtores de caju na
província de Gaza, Moçambique. Com base na revisão de literatura foi desenvolvido e
testado um modelo conceptual de desenvolvimento rural sustentável que explique o papel
de pequenas explorações de caju no desenvolvimento rural sustentável dos distritos de
Limpopo, Chibuto, Manjacaze, Chongoene e Chigubo. Foi aplicado um questionário a 426
agregados familiares e determinadas as suas principais fontes de rendimento e de segurança
alimentar. Os resultados indicam que existe um alto nível de diversificação das explorações
dentro da machamba e fora da machamba, sendo que cerca de 59,55% do rendimento total
dos agregados familiares é proveniente de atividades não-agrícolas. Cerca de 77% dos
agregados familiares que participaram no questionário passaram por uma situação de
insegurança alimentar, medida pelo número de meses que aqueles passaram fome nos
últimos 12 meses que antecederam a entrevista. O número de meses que os agregados
familiares passaram fome foi aplicado, no modelo conceptual, como indicador proxy de
desenvolvimento rural. Recorrendo a fuzzy-set Qualitative Comparatine Analysis (fsQCA),
foram identificadas diferentes configurações que estão associadas à ocorrência da fome,
neste estudo usada para avaliar o estágio de desenvolvimento rural sustentável nas condições
específicas da zona de estudo. Em particular, os resultados sugerem que o baixo nível de
dispersão das explorações, o baixo nível de mecanização das explorações e o tempo que os
agregados familiares levam para chegar ao mercado mais próximo têm uma forte ligação
com a ocorrência da fome. O modelo conceptual de desenvolvimento rural desenvolvido no
presente estudo vai contribuir para maior conhecimento sobre o perfil das explorações de
caju, incluindo as suas dinâmicas socioeconómicas e sociodemográficas, sistemas de
produção, nível de diversificação e os mecanismos de geração de rendimento e da segurança
alimentar. Este conhecimento específico pode contribuir para a formulação e implementação
de políticas públicas que potenciam a contribuição do caju na erradicação da pobreza e da
insegurança alimentar, bem como no desenvolvimento da região, em geral.
The present study aims to evaluate the social, economic and environmental factors that influence sustainable rural development in cashew producing districts in Gaza province, Mozambique. Based on the literature review, a conceptual model of sustainable rural development, that explains the role of small cashew farms in the sustainable rural development of the districts of Limpopo, Chibuto, Manjacaze, Chongoene and Chigubo, was developed and tested. A questionnaire was applied to 426 households and their main sources of income and food security were determined. The results indicate a high level of on-farm and off-farm diversification, with 59,55% of total household income coming from nonagricultural activities. About 77% of the households that participated in the questionnaire experienced a situation of food insecurity, measured by the number of months that the households experienced hunger in the last 12 months preceding the interview. The number of months that households went hungry was applied in the conceptual model as a proxy indicator of rural development. Using fuzzy-set Qualitative Comparative Analysis (fsQCA), different configurations of conditions leading to hunger, in this study used to assess the level of development of the area of study, were identified. Low level of farm dispersion, low level of farm mechanization and the time households take to reach the nearest market appear to be strongly associated with occurrence of hunger at household level. It was concluded that the conceptual model of rural development allows greater knowledge about the profile of smallholder cashew farmers, including their socioeconomic and sociodemographic dynamics, production systems, level of diversification and mechanisms for income generation and food security. This specific knowledge will contribute to the formulation and implementation of public policies that enhance the contribution of cashew in eradicating poverty and food insecurity and in rural development of the region, in general.
The present study aims to evaluate the social, economic and environmental factors that influence sustainable rural development in cashew producing districts in Gaza province, Mozambique. Based on the literature review, a conceptual model of sustainable rural development, that explains the role of small cashew farms in the sustainable rural development of the districts of Limpopo, Chibuto, Manjacaze, Chongoene and Chigubo, was developed and tested. A questionnaire was applied to 426 households and their main sources of income and food security were determined. The results indicate a high level of on-farm and off-farm diversification, with 59,55% of total household income coming from nonagricultural activities. About 77% of the households that participated in the questionnaire experienced a situation of food insecurity, measured by the number of months that the households experienced hunger in the last 12 months preceding the interview. The number of months that households went hungry was applied in the conceptual model as a proxy indicator of rural development. Using fuzzy-set Qualitative Comparative Analysis (fsQCA), different configurations of conditions leading to hunger, in this study used to assess the level of development of the area of study, were identified. Low level of farm dispersion, low level of farm mechanization and the time households take to reach the nearest market appear to be strongly associated with occurrence of hunger at household level. It was concluded that the conceptual model of rural development allows greater knowledge about the profile of smallholder cashew farmers, including their socioeconomic and sociodemographic dynamics, production systems, level of diversification and mechanisms for income generation and food security. This specific knowledge will contribute to the formulation and implementation of public policies that enhance the contribution of cashew in eradicating poverty and food insecurity and in rural development of the region, in general.
Description
Keywords
Desenvolvimento rural Desenvolvimento sustentável Segurança alimentar Caju Província de Gaza Moçambique Rural development Sustainable development Food security Cashew Gaza province Mozambique
Citation
Nuvunga, Boaventura Simião - Desenvolvimento rural sustentável em Moçambique e a produção de caju [Em linha]: o papel das pequenas explorações agrárias. [S.l.]: [s.n.], 2024. 287 p.